De huidige voedselketen en voordelen van Voedsel in de Buurt Utrecht

Delen = vermenigvuldigen
Utrecht slaat de handen ineen voor een nieuwe, eerlijke voedselketen. Samen vormen wij de nieuwe schakels, samen verbinden wij ons aan lokaal geteeld voedsel. Als wij met voldoende gebuikers zijn, realiseren en zekeren wij betaalbaar vers voedsel voor elke dag.

Wat wil jij eten?
Samen bouwen wij de voedselbeweging in Utrecht. Hoe? Maak een account aan en geef je voedselwensen op. Al met 1000 boodschappenlijstjes borgen we een eerlijke deal voor de boeren uit de streek.

Eet de samenleving gezond en doe mee!

De huidige voedselketen en de voordelen van de verkorte keten
Voedsel in de Buurt Utrecht is een initiatief gericht op de voedselbehoefte en het verkorten van de voedselketen in de regio Utrecht en omstreken.

Er liggen diverse oorzaken ten grondslag aan de ontstane kloof tussen agricultuur en de smaakcultuur in de Nederlandse voedselmarkt. Voedselherkomst en -veiligheid zijn zeer actuele onderwerpen en de zoektocht naar authenticiteit en de behoefte aan tastbaarheid zijn enkele motivaties van de tegenreactie. Er ontstaan steeds meer initiatieven die de relatie tussen Boer en Burger trachten te herstellen en versterken.

Voedsel in de Buurt Utrecht onderscheidt zich van het huidige aanbod met een afgestemd, betaalbaar assortiment van verse en lokaal geproduceerde producten dat volledig aansluit bij de levenstijl van de bewoners van Utrecht. De dragers van Voedsel in de Buurt zijn goede partners voor afnemers omdat zij zich onderscheiden door sociaal ondernemerschap, de koppeling van best practices, het verbinden van netwerken en een robuust producenten- en consumentennetwerk.

De kracht van Voedsel in de Buurt Utrecht komt uit haar collectieve waarden, overtuiging, relatie met de omgeving en persoonlijkheid. De huidige voedselcultuur is eindig en Voedsel in de Buurt herdefinieert de keten vanuit een oorspronkelijk perspectief en herstelt de traditionele verbinding tussen boer en burger.

Wij streven de volgende waarden na:

Maatschappij
Door dit initiatief neemt de druk op ons ecologisch systeem af. De nabijheid van productie en consumptie voorkomt onnodig transport. Er ontstaat betrokkenheid van de burger bij het landschap en de herkomst van producten. De burger komt weer in contact met de boer en zijn leefomgeving. De focus komt te liggen op welzijn, aandacht voor elkaar en voor de leefomgeving, en consumenten zullen hier passief/actief een bijdrage aan leveren.  

Consumenten
Er wordt voorzien in de behoefte van burgers naar smaakvol, gezond, betaalbaar, gemakkelijk en verantwoord eten. Daarnaast draagt dit initiatief bij aan een duurzaam leefpatroon en een betere wereld. 

Medewerkers
Voedsel in de Buurt Utrecht bestaat uit partijen met specialistische kennis op de gebieden business development, logistiek & distributie, marketing, finance, Legal, inkoop en procesoptimalisatie. Hiermee is een professionele aanpak gegarandeerd. Naar verwachting biedt Voedsel in de Buurt Utrecht over drie jaar een substantiële bijdrage aan de werkgelegenheid in de stad en de omliggende regio.

Producenten
Door de verkorte keten krijgen boeren een eerlijk deel van de opbrengsten; een fair share. De inzet van nieuwe technieken op gebied van ICT stelt de aangesloten boeren in staat een professionaliseringsslag te maken én consumenten makkelijk aan te laten sluiten. De marktpositie van de Nederlandse boer wordt hiermee verstevigd en gezekerd.

Vragen neem gerust contact op ons via het contactformulier.

© 2024 voedselindebuurt.nl | Een initiatief van Amped Concepts en Local2Local | Naar boven